Цікаві факти про слонів

В індійських слоних немає бивнів, а якщо є, то зовні їх не видно. У самців бивні завдовжки метр-півтора. Третина бивня у слона прихована в тілі під черепом. Зараз не має слонів із величезними бивнями, оскільки всіх особин з такими бивнями було вибито мисливцями ще століття тому, а довжина бивнів – генетично успадковані ознака.

slon

Зараз рідко можна зустріти слона з бивнями, навіть з удвічі меншими, ніж у його попередників. Бивні ростуть у слона все життя і є показником його віку. Слони бувають «право-» і «ліворукими», тому що вони пристосовуються працювати правим або лівим бивнем. Таким чином, у них один бивень буває коротшим від іншого, оскільки швидше зношується. Бивні у слонів можуть бути не лише різної величини, а й форми, а також зростати вбік – по бивнях і формі вух учені розрізняють слонів.
Старий африканський слон, коли спить стоячи, важкі бивні кладе зазвичай на гілки дерев або термітник. У неволі упирає їх у стіну або в прорізи від решітки.slon_2

slon_3Вчені підрахували, що слон годується не менше 16 годин на добу і за цей час з’їдає від 45 до 450 кг рослинності – трави і листя. Як правило, щодобовий раціон може становити до 300 кг. В умовах утримання вони з’їдають 30 кг сіна, 10 кг моркви і 5-10 кг хліба. У деяких випадках слонам дають зерно, 3-10 кг. Вони також отримують вітаміни (А і D), мінерали (кальцій, сіль) і харчові добавки (селениум). Залежно від температури повітря вони п’ють 100-300 літрів на день. Якщо слон споживає 250 літрів щодня, то це вже свідчить про якесь захворювання. Слон, який хворіє на туберкульоз, випиває 600 літрів у день.
Хобот здатний утримати 7,5 літра води. Наповнивши його водою, слон згортає хобот, його кінець засовує в рот і дме. Вода біжить йому прямо в горло.
У разі нестачі їжі стадо розсіюється, і слони годуються поодинці. Стадо може розпастися через внутрішньосімейні проблеми. Після смерті старої слонихи-матріараха інша займає її місце.slon_afrykansky_1

slon_afrykanskyЖивуть слони стадами. У стаді 15-30 слоних зі слоненятами. Молоді слони і зазвичай один старий слон. Ватажки, як правило, старі слонихи. Таке стадо – одна велика родина, в ньому всі близькі родичі. В Африці стада іноді збираються разом до кількох сотень і навіть тисяч слонів. Старі слони часто доживають на самоті. А молоді іноді бродять – слонихи зі слонихами, а слони зі слонами. Стада молодих слонів зазвичай подорожує разом зі стадом слоних і їх дитинчат.
Слони – громадські тварини, які вітають один одного особливим ритуалом. Одним з них є обійми, коли слони обвивають хоботи один одного. Якщо молоде слоненя послизнеться у бруді дорослий слон неодмінно протягне йому хобота і поставить його на землю.
Слони зберігають вірність своєму стаду. Вони дуже сумують при загибелі новонароджених слоненят або інших членів стада. За інших обставин вони здатні радіти, демонструючи щастя і веселощі. Слони вміють сміятися.
Слони, як і кити, спілкуються за допомогою низькочастотних шумів, не чутних людському вуху, для зв’язку один з одним на відстані в кілька кілометрів (10 миль).
Слони можуть чути ногами так само, як і вухами, вловлюючи наднизькочастотні звуки, що проходять через землю. Вже понад 20 років відомо, що африканські слони можуть спілкуватися на настільки низьких частотах, що людське вухо не може вловити цих звуківslon_afrykansky_savanny

slon_4Навіть якщо миша залізе в хобот, то слон може набрати повітря і вистрілити нею.
В Африці живуть два абсолютно різні види слонів: у одного з них вуха майже трикутної форми (Loxodonta africana oxyotis), а в іншого більш круглої (Loxodonta africana cyclotis). Гостровухі слони частіше трапляються у саванах, а круглвухі – у лісах. З іншого боку, Гостровухий (степовий) слон значно більший від кругловухого (лісового): висота першого в холці часто сягає 3,5 м, а іноді й майже 4 метри, тоді як другий ніколи не перевищує трьох метрів і в цілому становить 2, 5 метри.Азіатських слонів використовували як в’ючних тварин ще 4000 років тому. І зараз диких слонів відловлюють, щоб привчити їх до роботи. Серед азіатських слонів виділяють індійських і тайських – перші значно більші, у них довші передні ноги і тонше тіло. У національних парках живуть в основному тайські слони.
Третій вид африканських слонів, дрібніших, ніж лісові слони (дорослі особини ледве сягають у холку двох метрів) був відомий за особинами, які живуть у зоопарках – зокрема, в Антверпені і Нью-Йорку. Зараз немає документальних свідчень про існування карликових слонів Loxodonta pumilus.slon_5Цілком імовірно, що так звані карликові слони – одиничні екземпляри з патологічними відхиленнями, що народилися від нормальних особин, як часто трапляється у людей. Негри дуже чітко відрізняють габонського карликового слона від великого. Карликовий вид водяного слона Loxodonta fransseni (Шутеден). сильно відрізняється від слонів інших видів, і стада їх ніколи не змішуються. Описана вченими особина, найбільша з усього стада, мала висоту в холці 1 м 66 см, її бивні мали 65 см у довжину.
Серце слона важить 20-30 кг і б’ється з частотою 30 разів на хвилину.
Кров слона за вагою становить 9,5-10% від маси тіла.
slon_ Декільком дітям, які перебували на пляжі в Таїланді, вдалося врятуватися, завдяки слону, який вивів їх у безпечне місце. Тварина була ручною і дуже популярною серед туристів. Його кожного дня приводили на пляж на острові Пхукет, щоб розважати дітлахів. Коли величезна хвиля накрила пляж, стільки дітей, скільки змогло поміститися на спині тварини, залізли туди, і слон дуже швидко покинув небезпечне місце, доставивши дітей у безпечну зону.
22 вересня у світі відзначається як День Захисту слонів.
Африканський Loxodonta africana слон занесений до Червоної книги МСОП
slon_afrykansky_2У світі налічується 600 тис. (за іншими даними 500 000) слонів у Африці, в Азії популяція скоротилася до 30 000, однак за недбайливого ставлення вони можуть зникнути за кілька років. Головна небезпека походить від браконьєрів, які вбивають слонів через слонову кістку. Страждають в основному старі тварини з великими бивнями. Загибель слоних є причиною тяжкого становища їх стада. Як наслідок – поява великого числа слоненят-сиріт, які помирають, не досягнувши 40-річного зрілого віку. У неповних стадах термін життя складає всього 24 роки.
… Як і люди, слони в сеедньому живуть до 70 років, а самки народжують до 50 років.
Найстаріший слон – Лінь Ван з Тайваню помер у 2003 році у віці 86 років. Це був «бойовий» слон, який служив китайської армії під час другої китайсько-японської війни (1937-1945 років).slon_6

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *