Ківі — не фрукт заморський, а птах-довгожитель

Ківі (Apteryx) — унікальний рід безкілевих птахів сімейства Apterygidae (G.R. GRAY, 1840) загону безкрилих або ківіподібних. Налічує три ( за останніми даними п’яти) ендемічні новозеландські види.
Усі види ківі мають сильні чотирипалі ноги і вузький довгий дзьоб на самому кінчику якого є ніздрі. Повна відсутність хвоста, крила не розвинені. Оперення нагадує шерсть тварини.
Ківі — нічний вид птахів, які живуть в основному за рахунок нюху. Зір розвинений досить слабо. Звички і їх зовнішній вигляд значно відрізняються від поведінки інших видів птахів, за це вони й отримали прізвисько «почесні ссавці».
Раніше вважалося, що найближчим родичем ківі є моа — інший новозеландський вид нелітаючих птахів. Але недавні дослідження повних послідовностей ДНК ківі і їх можливих родичів показали, що генетично їм ближчі Казуар і ему, а не  нанду, страуси і моа.
Вважається, що предки сучасних представників цього виду потрапили з Австралазії на острови Нової Зеландії.
Ківі — не літаючий безкілевий вид птахів невеликого розміру. Зазвичай самки більші за самців, а їх тіло має грушоподібну форму, з короткою шиєю і невеликою головою. Вага до 4 кг. Крила всього 5 см завдовжки і ледь помітні під оперенням. Вони мають чотирипалі короткі і сильні ноги, з гострими кігтями.
Очі ківі маленькі, їх діаметр усього 8 мм. У них дуже розвинений слух і нюх. Довгий, тонкий, злегка зігнутий або прямий дзьоб у самців від 95 до 105 мм, у самок може досягати 120 мм. Ніздрі знаходяться на самому кінчику дзьоба, а біля основи дзьоба є органи дотику — вібриси (чутливі щетинки).
Навколишнє середовище ківі — сирі вічнозелені ліси. Довгі пальці на ногах дозволяють їм не грузнути навіть у болотистих ґрунтах. Птахи воліють вести нічний і сутінковий спосіб життя. Удень вони навпаки ховаються в норах, дуплах або під корінням дерев, і вони можуть залишати свій притулок тільки у разі небезпеки.Вночі ківі можуть бути агресивними. Це територіальні птиці, і шлюбна пара буде з усіх сил захищати свою гніздову ділянку від конкурентів. Межі ділянки птиці позначають криками, які в нічний час можна почути в окрузі на кілька кілометрів.
Живляться птахи різними видами комах, молюсків і земляних черв’яків, а також опалими плодами і ягодами. Розшукувати їжу їм допомагають нюх і дотик.
Ківі живуть парами. Самка відкладає одне велике яйце. Його вага може досягати чверті маси її тіла. Жовтка в ньому багато, більше, ніж у інших птахів. Насиджуванням зазвичай займається самець. Триває воно довго — два з половиною місяці. Процес вилуплення тривалий, часом затягується на кілька діб. Перші кілька днів пташеня нічого не їсть — живе в цей час за рахунок запасів енергії, які отримало у яйці. Потім починає самостійно вибиратися з гнізда в пошуках їжі. Дитинство у ківі суворе. Переважна більшість молодих птахів протягом першого півроку життя стає здобиччю хижаків, завезених на острови людиною, — кішок, ласок, собак. Зате якщо критичний рубіж пройдений, є шанси дожити до 50-60 років. Для птахів це дуже багато.
У Новій Зеландії кілька видів ківі. Існування всіх ще недавно було під загрозою. На щастя, новозеландці вчасно схаменулися і взяли птахів під охорону.

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *